Kako pravilno negovati Vašu kosu?

Dobra nega kose ne samo da može poboljšati njen izgled, već i njezino zdravlje. Mnogi ljudi ne znaju kako pravilno negovati kosu, što može dovesti do problema kao što su suva kosa, perut, lomljiva kosa i gubitak kose. Ovaj članak će vam dati nekoliko saveta o tome kako pravilno negovati vašu kosu.

  1. Koristite prave proizvode

Prva stvar koju trebate učiniti je odabrati prave proizvode za svoju kosu. Ako imate suvu kosu, trebat će vam hidratantni šampon i regenerator. Ako imate masnu kosu, trebat će vam šampon i regenerator koji neće dodatno opteretiti kosu. Ako koristite boju, trebat će vam šampon i regenerator koji su dizajnirani za obojenu kosu.

  1. Operite kosu pravilno

Pravilno pranje kose može pomoći u održavanju njezine celokupne kvalitete. Pre pranja kose dobro je četkati kosu kako bi se uklonile sve čestice prašine i nečistoće. Kad perete kosu, nemojte trljati vlasište previše jako jer to može izazvati iritaciju. Koristite toplu vodu za pranje kose, jer vruća voda može oštetiti kosu. Takođe, pokušajte ne prati kosu svaki dan, jer prečesto pranje može isušiti kosu i vlasište.

  1. Sušite kosu na pravi način

Sušenje kose na pravi način je ključno za održavanje njezine kvalitete. Ako koristite fen za kosu, držite ga najmanje 15 cm udaljenim od kose kako biste izbegli oštećenje kose. Pokušajte ne koristiti fen za kosu svaki dan, jer to može isušiti kosu. Ako možete, ostavite kosu da se prirodno osuši.

  1. Hranite kosu iznutra

Pravilna prehrana je ključna za održavanje zdrave kose. Jedite hranu bogatu proteinima, vitaminima i mineralima, jer ti hranjivi sastojci pomažu u jačanju kose. Takođe, pijte puno vode kako biste održali hidrataciju kose.

  1. Negujte vlasište

Nega vlasišta je jednako važna kao i nega kose. Masirajte vlasište kako biste poboljšali protok krvi i potaknuli rast kose. Takođe, izbegavajte prečesto pranje kose, jer to može izazvati suvo vlasište.